Здуття кишечнику, метеоризм, запори, проноси,
посилене газоутворення, коліти — найперші ознака дисбактеріозу. Існує й
багато інших серйозних симптомів, які, на жаль, хворі та їхні лікарі не
завжди пов’язують з порушенням рівноваги мікрофлори кишечнику. Це -
імунодефіцит, виразка шлунка, цироз печінки, алергія, астма,
серцево-судинні захворювання, псоріаз, мастопатія, пухлини тощо.
Отже, щоб позбутися хвороб, передусім потрібно позбутися дисбактеріозу
кишечнику. Для цього кишечник слід заселити живими бактеріями. Це можна
зробити за допомогою квашеної їжі. Річ у тім, що під час заквашування
відбуваються процеси бродіння, коли виробляються корисні для кишечнику
бактерії. Вони частково переробляють ферменти рослин, і ті, потрапляючи
в людський організм, значно легше засвоюються. Внаслідок цього вітаміни
й мікроелементи цих продуктів теж засвоюються повною мірою.
Чудовою заквашеною їжею є квас. Недаремно наші предки вживали його
щоденно. Він поліпшує апетит і процеси травлення, стимулює вироблення
шлункового соку й жовчі, промиває кишечник і виводить з нього всі
шкідливі речовини, нормалізує роботу нервової і серцево-судинної
системи. Пропонуємо кілька рецептів квасу. Пшоняний квас
У 3-літрову банку насипати 2 склянки пшона, покласти 2-3 скоринки
чорного хліба, 3 ст. ложки цукру, залити теплою водою, поставити в
темне місце на 2-3 дні. Коли з’являться бульбашки - квас готовий до
вживання. Цей напій чудово чистить печінку і підшлункову залозу.
Квас регулює діяльність травного тракту, поліпшує обмін речовин,
серцеву діяльність, нарешті, чудово втамовує спрагу, є основою для
приготування різноманітних холодників (окрошок). Виготовлення і
вживання квасу за різними рецептами популярне в Україні з давніх часів. Квас сирець
Покраяний черствий житній хліб разом з борошном залити окропом і
залишити на добу настоюватися. Окремо розвести в 1/2 склянки води 1 ст.
л. борошна і дріжджі і теж відставити, а через два дні розчини з’єднати
і поставити для бродіння. Через 2-3 дні сирівець готовий для споживання. 1/2 кг хліба, 3 ст. л. борошна, 20 г дріжджів, 3 літри води.
Квас холодниковий Підсушити
в духовці до коричневого кольору сухарі з житнього хліба і залити їх
окропом (не нижче 80оС). Через 2 години рідину зцідити, підігріти знову
і ще раз залити хліб на 1,5-2 год. Потім процідити, злегка,
відтиснувши, додати розведені в склянці цього сусла цукор з дріжджами і
відставити в тепле місце на 8-12 годин для бродіння. 1/2 кг житнього хліба, 100 г цукру, 20 г дріжджів, 3 літри води.
|